Awrah van de man

Wist je dat moslims hun ‘Awrah dienen te bedekken?

De betekenis van ‘Awrah is het gedeelte van het lichaam dat bedekt dient te worden. Hieronder wordt de focus gelegd op de ‘Awrah van de man.

Er zijn vele overleveringen die aanduiden dat de ʿAwrah van de man het gebied tussen de navel en de knie is (de navel en de knie zijn zelf geen onderdeel van de ʿAwrah). Zie al-Madjmoeʿ (boekdeel 3, blz. 173) en al-Moeghnie (boekdeel 2, blz.286). Deze overleveringen geven het volgende aan:
1. ʿAli zei: “De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Laat je bovenbeen niet zien, en kijk niet naar de bovenbeen van iemand die levend of dood is.” (Aboe Daawoed en Ibnoe Maadjah).
2. Moehammad ibn Djahsh zei: “De Profeet (vrede zij met hem) passeerde Maʿmar toen ik bij hem was, en zijn dijen onbedekt waren. Hij (vrede zij met hem) zei: “O Maʿmar, bedek je dijen, want de dij is ʿAwrah.” (Ahmad).
3. Djawhad al-Aslamie verhaalde dat de Profeet (vrede zij met hem) hem passeerde terwijl zijn bovenbeen onbedekt was, waarna hij (vrede zij met hem) zei: “Weet je niet dat de dij ʿAwrah is?” (Ahmad, Aboe Daawoed en at-Tirmidhie).
4. Ibn ʿAbbaas overleverde dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “De dij is ʿAwrah.” (at-Tirmidhie).

De meerderheid van de geleerden is van mening dat deze overleveringen gevolgd dienen te worden en zij stelden dat de ʿAwrah van een man van de navel tot aan de knie is.

Enkele praktijkvoorbeelden:
De ‘Awrah van de man dient tevens bedekt te worden in bijzijn van andere mannen. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld na het voetballen, wanneer zich slechts mannen bevinden in de kleedruimte, het wel is toegestaan om de ‘Awrah bloot te stellen.
Een ander voorbeeld is tijdens het bidden. Als men ervoor kiest om te bidden met het T-shirt in de broek, dan wil het weleens voorkomen dat het T-shirt van de broek losraakt als gevolgd van de gebedshandelingen (buigingen). Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld een langer T-shirt, een broek met betere sluiting of riem dragen.

Waak over je ‘Awrah en neem afstand van het blootstellen ervan.