Buddha-to-Buddha

Wist je dat het voor moslims niet is toegestaan om buddha-to-buddha te dragen?

Boeddha vertegenwoordigt een religie waarvan de basisprincipes in strijd zijn met de Islam. Denk maar aan godloochening, reïncarnatie, Samara (de eindeloze cirkelgang van het leven), karma en andere zaken die ongeloof bevatten. Het is verboden voor een moslim om zoiets te dragen of in huis te halen. Want als hij dit doet, dan helpt hij mee aan het verspreiden van veelgoderij en maakt hij zich schuldig aan het imiteren van de veelgodenaanbidders. En de Profeet (vrede zij met hem) zegt: “Wie een volk imiteert, behoort tot hen.” (Aboe Daawoed)

Het is ook niet toegestaan om beelden in huis te hebben. Vandaag de dag is het Boeddhabeeld een populair item in huis. Het wordt vaak gebruikt als decoratie. Of het nou gaat om een beeld, schilderij of iets dergelijks, het is allen niet toegestaan.

Aboe Hoerayrah overlevert dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Djibriel kwam naar mij en zei: “Ik kwam gisteren bij jou langs en mij weerhield niets het huis binnen te komen, behalve dat er voor de deur een menselijk standbeeld stond. En dat er in het huis een gordijn met afbeeldingen hing en er zich een hond bevond. Djibriel zei: “Haal het hoofd van het standbeeld af, zodat het een gedaante van een boom krijgt, haal het gordijn weg en maak er twee kussens van waarop gelegen kan worden en haal de hond uit het huis.” De Profeet (vrede zij met hem) deed dat.

Een moslim moet zuinig zijn op zijn geloof en op afstand blijven van alles wat riekt naar ongeloof. Een moslim moet een volger zijn van het monotheïsme en niet van het polytheïsme. Maar soms doen mensen dit soort zaken uit onwetendheid. Deze mensen moeten dan onderwezen worden. Is een persoon hierin onderwezen, verteld dat het hier gaat om een heidens symbool en dat met het dragen daarvan hij ongeloof adverteert en promoot en blijft hij dit toch dragen? Dan begaat hij daarmee een daad van ongeloof.