De grote wassing / Al-Ghoesl (2)

Wist je dat er een complete- en de acceptabele Ghoesl bestaat?

Ben jij benieuwd wanneer de Ghoesl verplicht en wanneer aanbevolen is? Klik dan hier. In onderstaande wordt het verschil tussen de complete en acceptabele Ghoesl toegelicht.

Acceptabele Ghoesl:
In het geval van een acceptabele Ghoesl is het voldoende om slechts de verplichte onderdelen van de Ghoesl te verrichten, zonder hierbij de aanbevolen of Soennah daden te verrichten. Hierbij dient men de intentie te hebben zichzelf te reinigen en daarna het water met het gehele lichaam in aanraking te laten komen. Dit kan door het staan onder de douche of zich onder te dompelen in de zeewater, een zwembad, etc., en het reinigen van de mond en de neus.

Verplichte onderdelen / acceptabele Ghoesl:
1. De intentie (Niyyah) neerzetten om de grote gebeurtenis (staat van al-Djanaabah1) door middel van het zich wassen weg te nemen. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “De daden berusten slechts op intenties.” (al-Boekhaarie en Moeslim).
2. Het volledig wassen en wrijven2 van het lichaam met water.
3. Het reinigen van de mond en de neus en het goed wassen van de hoofd- en lichaamsharen.

Wees er zeker van dat het water de wortels van het haar bereikt en het plaatsen bereikt waar het niet gemakkelijk kan komen, zoals oksels en de achterzijde van de knieën (knieholtes).

Complete Ghoesl:
De complete manier is de Ghoesl zoals de Profeet (vrede zij met hem) die heeft verricht. Als hij in een staat van Djanaabah de Ghoesl wilde verrichten, dan waste hij zijn handen, daarna zijn intieme delen, en overal waar onreinheid was terechtgekomen. Daarna verrichtte hij de volledige Woedoe’ (kleine wassing, klik hier voor uitleg). Hierna waste hij zijn hoofd drie keer met water en vervolgens waste hij het overige van zijn lichaam. Dit is hoe de volmaakte Ghoesl wordt verricht.”

Aanbevolen onderdelen:
1. Het zeggen van ‘Bismillaah’ bij het begin van de grote wassing.
2. Het driemaal wassen van de handen.
3. Het wassen van het geslachtsdeel.
4. Het verrichten van de kleine wassing (al-Woedoe’). Het is hierbij van de Soennah om het wassen van de voeten uit te stellen totdat men volledig klaar is met de grote wassing.

De complete Ghoesl op een rij:
1. De intentie (Niyyah) neerzetten om de grote gebeurtenis (staat van al-Djanaabah1) door middel van het zich wassen weg te nemen.
2. Het zeggen van ‘Bismillaah’ bij het begin van de grote wassing.
3. Het driemaal wassen van de handen.
4. Het wassen van het geslachtsdeel (met je linkerhand), en overal waar het vervuild is met onzuiverheid.
5. Het verrichten van de kleine wassing (al-Woedoe’), tot aan de voeten. Het is hierbij van de Soennah om het wassen van de voeten uit te stellen totdat men volledig klaar is met de grote wassing.
6. Giet driemaal water over het hoofd en wrijf over het haar zodat het water de wortels van het haar bereikt.
7. Was het lichaam. Zorg ervoor dat het water alle delen bereikt, beginnend met de rechterkant van het lichaam en vervolgens de linkerkant. Wrijf het met de handen zodat het water het hele lichaam bereikt.
8. Sluit af met het drie keer wassen van de voeten tot en met de enkels, drie keer rechts waarna drie keer links. Vergeet niet de hielen en tussen de tenen te wassen.

1Een gesteldheid waarin iemand verkeert na het hebben van geslachtsgemeenschap of een orgasme.
2Hierover bestaat meningsverschil. Het meest correcte is echter wel dat het wrijven aanbevolen is.