Lichaamshaar verwijderen

Wist je dat het voor moslimmannen verplicht is om de baard en wenkbrauwen te laten groeien?

Haar is op te splitsen in drie categorieën:
1. Tot de eerste categorie behoort het haar dat men verplicht dient te laten groeien, zoals de baard1 en wenkbrauwen van de man.
2. De tweede categorie is het haar dat verwijderd moet worden, zoals oksel en schaamhaar en haar dat over de bovenlip heen groeit.
3. De derde categorie is het haar waarover niets vermeld staat in de Wetgeving. Met betrekking tot deze categorie kunnen we zeggen dat het toegestaan is om ze weg te scheren, zoals arm, been, borst en rughaar.

Hieronder tref je enkele voorbeeldsituaties:
○ Het haar tussen de wenkbrauwen is voor zowel de man als vrouw toegestaan om weg te halen, want dit haar wordt niet gerekend tot het haar van de wenkbrauwen.

○ De geleerden zijn het er unaniem over eens dat het toegestaan ​​is om de snor te trimmen of te knippen, vanwege de vele ahadieth die hierover zijn verteld, zoals de woorden van de Profeet (vrede en zegeningen van Allah zij met hem): “Laat de baard groeien en de snor afknippen.” (Overgeleverd door al-Bukhaari – 5442). En hij (vrede en zegeningen van Allah zij met hem) zei: “Wie niets van de snor verwijdert, behoort niet tot ons.” (Overgeleverd door al-Tirmidhi (2685) en geclassificeerd als saheeh door al-Albaani in Saheeh al-Tirmidhi).

○ Het epileren van de wenkbrauwen van de vrouw is niet toegestaan.
Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien heeft het volgende gezegd: “Het epileren van de wenkbrauwen van de vrouwen is niet toegestaan. Het is vanwege het epileren dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) degene die zich daaraan schuldig maakt heeft vervloekt. De Naamisah is degene die het voor een ander doet en de Moetanammisah is degene die een ander vraagt om het voor haar te doen (zoals vermeld staat in de overlevering). Hetzelfde geldt voor een vrouw die het bij zichzelf doet. Het is Haraam en dus niet toegestaan.

Allah is Alwijs in wat Hij Zijn dienaren beveelt. Sommige mensen hebben een mooie uitstraling en anderen niet. Alles ligt in de Hand van Allah. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te zoeken naar de Beloning van Allah, en om Zijn Heilige Grenzen niet te overschrijden omwille van de eigen begeerten.

1Onder de baard (in het Arabisch: Lihyah) verstaan we: al het haar dat groeit op de wangen en de onderkaak. Tevens omvat het de haren onder de onderlip en onder de kin.