Staand eten en drinken

Wist je dat het voor moslims afkeurenswaardig is om staand te eten en drinken, tenzij men genoodzaakt is?

Het vraagstuk over het staand eten is een discutabel vraagstuk tussen de geleerden. En het beste is dat men zittend eet en drinkt. En mocht men genoodzaakt zijn om staand te eten en drinken, dan is het niet afkeurenswaardig. En wanneer men zittend eet en drinkt, is dit heilzamer en gezonder voor het lichaam.

Sheikh ibn ʿOethaymien heeft gezegd: “Over het staand drinken zijn er authentieke overleveringen van de Profeet (vrede zij met hem) dat hij het heeft verboden. En ook van Anas ibn Maalik (moge Allah tevreden met hem zijn) dat hij werd gevraagd over het staand eten en antwoordde dat dit slechter en kwaadaardiger is. Als dus het staand drinken afkeurenswaardig is, dan geldt dit al helemaal voor het staand eten.

Maar de overlevering van ibn ʿOmar, verhaald en authentiek verklaard door at-Tirmidhie, waarin gezegd wordt dat zij in de tijd van de Profeet (vrede zij met hem) lopend aten en staand dronken, wijst op het feit dat het ‘verbod’ niet duidt op een werkelijk verbod, maar dat het liever vermeden moet worden. Oftewel, het beste is om zittend te eten en te drinken.” (Sharh Riyaad us–Saalihien, blz. 862 Shaamilah-versie)