Vegen over de sokken

Wist je dat het tijdens de Woedoe toegestaan is om over de sokken te vegen?

Een gemak en verlichting binnen het geloof is dat moslims bij het verrichten van de rituele wassen (Woedoe) over hun sokken mogen vegen, in plaats van hun voeten te wassen.

De voorwaarden van het vegen over de sokken zijn:
1. De sokken dienen aangetrokken te worden in een staat van Tahaarah (reinheid – als de Woedoe is verricht). Het bewijs hiervoor is dat de Profeet (vrede zij met hem) tegen al-Moeghierah ibn Shoecbah heeft gezegd: “Laat ze. Ik heb ze aangetrokken in een staat van reinheid.” (al-Boekhaarie en Moeslim).
2. De Khoefoef (lederen sokken die de enkel bedekken) of sokken dienen rein te zijn. Als zij onrein zijn, dan is het niet toegestaan erover te vegen.
3. Er kan over geveegd worden als men zichzelf reinigt na de kleine onreinheden (d.w.z. het verrichten van de Woedoe na een wind of het toiletteren). Dit kan niet als iemand zich bevindt in staat van Djanaabah (grote staat van onreinheid na geslachtsgemeenschap) of een staat waarin de Ghoesl vereist is. Er kan over geveegd worden in het geval van (het laten van) urine, ontlasting of (met het) slapen.
4. Het vegen kan gedaan worden in de tijdsperiode die is aangegeven in de Islamitische Wetgeving. Dit is één dag en één nacht (24 uur) in het geval van iemand die niet reist. En drie dagen en drie nachten (72 uur) in het geval van degene die reist.
5. De sokken dienen de enkels te bedekken.

Wijze van vegen:
De manier waarop iemand over zijn sokken dient te vegen, is door zijn natte vingers op zijn tenen te leggen en dan over de voet richting zijn been te vegen; de rechtervoet dient met de rechterhand geveegd te worden en de linkervoet met de linkerhand. Je dient met beide handen tegelijkertijd over de sokken te vegen. De vingers dienen gespreid te zijn tijdens het vegen en het moet niet herhaald worden (oftewel, de handeling wordt slechts één keer verricht).

Sokken met gaten:
Het is toegestaan om over sokken te vegen waar gaten in zitten. Sheikh Ibn ‘Oethaymien zei hierover: “Het is toegestaan om te wrijven over sokken die gaten hebben en het is toegestaan om te wrijven over dunne khoeff (lederen sokken), want vele metgezellen (moge Allah tevreden over hen zijn) waren arm en hadden khoeff met gaten.” (Fataawaa Ibn ‘Oethaymien 11/116.).

Vegen of wassen:
De meerderheid van de geleerden, waaronder Aboe Haniefah, Maalik en Shaficie, houdt er de mening op na dat het wassen van de voeten de voorkeur verdient. Dit omdat het wassen van de voeten als oorsprong geldt. (al-Madjmoec boekdeel 1, blz. 502).

Sokken uit- en aantrekken:
Als men tijdens de Woedoe veegt over zijn sokken en deze vervolgens uittrekt, dan verbreekt volgens de meest correcte mening zijn Woedoe niet. Met het vegen over de sokken heeft de persoon namelijk voldaan aan de voorwaarden van de Woedoe. Daarom blijft zijn Woedoe geldig na het uittrekken van de sokken. Het verbreken van de Woedoe gebeurt alleen door de zaken die door de islamitische Wetgeving zijn benoemd.
Als men besluit na het uittrekken van de sokken deze weer aan te trekken, dan is het hem niet gegeven om bij de volgende Woedoe hier over heen te vegen. De reden die de geleerden hiervoor geven, is het feit dat men de sokken moet aantrekken nadat hij de voeten heeft gewassen.