Zijde voor mannen

Wist je dat het voor moslimmannen niet is toegestaan om zijde te dragen?

De geleerden zijn het erover eens dat het voor vrouwen toegestaan is om pure zijde te dragen en te gebruiken, en dat het voor mannen verboden is. Dit vanwege de overlevering van cAli ibnoe abie Taalib die verhaalde dat de Profeet (vrede zij met hem) een lap zijde in zijn rechterhand nam en een stuk goud in zijn linkerhand, en deze vervolgens omhoog hief en zei: “Deze zijn Haraam voor de mannen van mijn gemeenschap en toegestaan voor de vrouwen.” (Ibnoe Maadjah, boekdeel 2, blz. 1189).

Ook verhaalt Ibnoe cOmar dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Zijde wordt in deze wereld slechts gedragen door degene die geen aandeel heeft in de Genietingen van het Hiernamaals.” (al-Boekhaarie en Moeslim).

In sommige uitzonderlijke gevallen hebben de geleerden het toegestaan voor mannen om zijde te dragen, zolang hier aanwijzingen voor zijn die dit ondersteunen vanuit de Shariecah:
1. Zo is het toegestaan voor strijdende moslims om zijde te dragen tijdens oorlogvoering. Dit om ermee te pronken en de vijand te hinderen. Dit is een vorm van psychologische oorlogvoering.
2. Mensen die ziek zijn mogen ook zijde dragen om de pijn te verlichten. Anas verhaalt dat de Profeet (vrede zij met hem) cAbdoer-Rahmaan ibnoe cAwf en Ibn uz-Zoebayr het heeft toegestaan om zijde te dragen vanwege een huidirritatie waar zij aan leden. (al-Boekhaarie en Moeslim).
3. De geleerden hebben het ook toegestaan voor mannen om vier vingerbreedten aan zijde kleding te dragen. Dit vanwege de overlevering van cOmar ibn ul-Khattaab die zei dat de Profeet het verbood om zijde te dragen, met uitzondering van een oppervlakte die twee, drie of vier vingerbreedten aan zijde bevat. (Moeslim).

Het is goed om voor jezelf na te gaan hoe zijde eruitziet. Dit zodat je sneller een zijden kledingstuk herkent en zodat je sneller geneigd bent het type stof te controleren. Zo komt zijde bijvoorbeeld vaak voor bij stropdassen (voor onder meer kantoor, feesten of bruiloften). Je treft vaak op de achterkant van de stropdas het type stof.